Om loppet


Det ligger i människans natur att vilja ta sig uppåt. Det gäller naturligtvis också löpare, såväl elitlöparen som motionären älskar den tillfredsställande känslan av att ha tagit sig upp till toppen på den längsta backen på distansrundan eller upp på toppen på den sista backintervallen.

Som tävlingsform är backlöpning också populär. Dock inte i Sverige, i alla fall inte i någon större utsträckning än så länge... . Istället är det framför allt i syd- och mellaneuropa samt i vårt västra grannland som det finns gott om backlopp. Loppen har traditionellt sett ofta avgjorts som extrema lopp för de allra mest hängivna och oftast avgörs de långt ifrån de större städerna. De historiskt sett mest kända loppet i Norge är Skåla upp, 8,2 km och 1848 höjdmeter, och i Alperna är kanske Swiss Alpine Marathon det mest kända.

2009 genomförde Slevik IL den första upplagan av Oslos Bratteste. Ett kortare backlopp - 2,7 km med 407 meters stigning - med start och mål nästan mitt inne i centrala Oslo. Loppet blev snabbt populärt och visade vägen till backloppen också för den breda massan motionslöpare. 2012 startades Stockholms Brantaste med Hammarbybacken som bas och i och med det hade också backloppen nått Sveriges största stad. Men vi tycker att även alla motionärer på Sveriges framsida borde få uppleva den fantastiska tävlingsform som ett backlopp är. Därför startar vi Göteborgs Brantaste.


Ge dig själv en ny utmaning

Oavsett tidigare erfarenheter och nivå kommer Göteborgs Brantaste ge dig en ny typ av utmaning. Är du mindre van löpare kommer det kanske vara en utmaning att fullfölja. Är du mer van kommer stigningen och den korta distansen göra att du utmanar dig själv på ett helt nytt sätt. Det är dags att göra mjölksyran till din vän - välkommen in med din anmälan!


Utmana dina kompisar

Men motionslopp är inte bara den ensamma löparens kamp mot banan och sina medtävlare. Det är också ett sätt att umgås. Göteborg Brantaste är den perfekta tävlingen för dig att utmana dina kompisar och skapa en intern tävling inom kompisgänget, på företaget eller i föreningen. Inom laget kan ni inte bara tävla om vem som är snabbast på hela banan utan ni kan också tävla om vem som är snabbast upp på första toppen (First Hill Sprint Prize), vem som är snabbast nerför (Downhill Master) och vem som är starkast i den avslutande stigningen (Salming Final Climb).


Men minst lika viktigt som själva tävlingen är det sociala hänget efteråt. Att tillsammans kunna avnjuta utsikten från Brudarebackens topp och dela erfarenheterna från loppet. Därför vill vi verkligen stimulera större grupper att vara med och delta. Alla som anmäler minst fem löpare från samma förening/företag eller kompisgäng (ni måste uppge samma lagnamn vid anmälan) får därför en picknickkasse att dela på efter loppet (anmäler ni tio löpare så får ni två, anmäler ni femton får ni tre o s v. Anmäler ni minst fem löpare får ni dessutom fyra stycken statyetter (en för hela loppet och en för varje spurtpris) som ni kan tävla om internt.